Warto więc zrezygnować z dodatkowego dosalania potraw oraz ograniczać jej dodawanie podczas gotowania. Wysokie spożycie sodu w diecie, może być uwarunkowane nie tylko stosowaniem soli kuchennej, ale także spożywaniem produktów żywnościowych bogatych w ten składnik pokarmowy (wędliny, wędzonki, sery żółte, topione, słone pieczywa, gotowe sosy i zupy, konserwy mięsne, dania typu Fast Food, kiszonki, itp.). Znaczącym źródłem tego składnika są także różne słone przekąski, jak chipsy, paluszki, słone orzeszki, a także frytki. Udział tego typu produktów powinien być, więc wyraźnie ograniczany. Do przyrządzania potraw nie należy stosować soli niejodowanej oraz słonych mieszanek przyprawowych.
Polecane artykuły
Co lubi mózg?
czytaj więcejMózg człowieka jest znacznie bardziej skomplikowaną maszynerią niż reaktor atomowy. Podstawą dobrze pracującego centrum dowodzenia, jest zaopatrzenie go w energię. Z zasobów całego organizmu mózg zużywa jej 20%, czerpiąc głównie ...
Witaminy i minerały - czy warto je stosować?
czytaj więcejZ każdym dniem nasz organizm toczy nieustanną walkę o przetrwanie. Wszelkie nawet najmniejsze błędy w stylu życia, powodują kumulowanie niebezpiecznych zmian, prowadząc w efekcie do pogorszenia naszej kondycji zdrowotnej. Nadmiar ...